Este vorba de o planta foarte interesanta care exista inca de pe vremea dinozaurilor, din perioada Mezozoica, acum mai mult de 150 de milioane de ani. Astazi exista in jur de 10 specii de cycade. Cel mai cunoscut este Cycas revoluta sau Sagotierul japonez, desi acesta nu se incadreaza in categoria palmierilor. Forma si textura sa unica il fac o planta foarte cautata atat pentru arta peisagera (acolo unde conditiile de clima o permit) cat mai ales ca planta de interior.
Sagotierul japonez (cycas revoluta) are un aspect foarte simetric; coroana are frunze de culoare verde inchis, iar trunchiul are aspect latos si poate atinge 25-30 m inaltime. Planta creste greu, atingand inaltimea maxima in aproape 50 de ani. Pe masura ce se dezvolta pot aparea ramificatii ale trunchiului gros, lucru care il face mai interesant si mai atragator. De asemenea, sagotierul japonez produce la baza radacinii frunze care in timp formeaza un ghem in jurul tulpinii.
Frunzele distinctive pot atinge 10-12 metri in lungime si aproximativ 22 m latime. Frunzele sunt penate, compuse din frunzulite care se curbeaza la margine - de aici si denumirea de C. revoluta. Sagotierul arata cel mai bine cand apar frunzele noi, primavara tarziu sau vara devreme - acestea apar ca niste tepi lungi, in jurul trunchiului si se desfasoara incet pana la varf; dupa aceea, intr-o "coregrafie gratioasa", cum o numesc specialistii, fiecare frunzulita se desface inspre exterior si in final, intreaga frunza atarna greu, alaturi de celelalte frunze din rozeta.
TOP 4 intrebari
🌹 Noi am selectat pentru dvs buchete din trandafiri